Instant gratification: hoe je jouw klanten een stap voor blijft

Concept7
3 min readSep 1, 2015

Mensen willen tegenwoordig van alles. Op ieder moment van de dag. En oh ja, het liefst zo snel mogelijk. Of het nu gaat om eten bestellen, een vlucht omboeken of het leggen van een vloer: zolang je er als merk voor zorgt dat mensen op de juiste manier worden geholpen, kan de conversie flink omhoog schieten.

Instant gratification is niks nieuws. Deze term uit de psychologie komt er simpelweg op neer dat klanten direct geholpen willen worden. Soms kan een behoefte nou eenmaal niet wachten. En is de juiste service op het juiste moment het enige wat een klant wil. Dat kan heel eenvoudig zijn: ik heb nu trek in een broodje. Of wat complexer: ik wil mijn kamer verven, maar welk soort verf heb ik nodig?

Je kunt instant gratification op een creatieve manier in je marketingstrategie toepassen. Als je tenminste weet wat een klant van jou verlangt. En waar jij hem of haar, vanuit jouw kennis, direct bij kan helpen. Denk mee. Verras. Hoe? Zo!

GAMMA. Direct klushulp in huis

Vlak voor de bouwvak lanceert GAMMA datvraagik.nl. Een online platform waar doe-het-zelvers de meest uiteenlopende vragen over klussen kunnen stellen. Of het nou gaat om het betegelen van een badkamer of een boor die niet meer werkt. De vakkundige adviseurs van GAMMA hebben op alle vragen een antwoord. Via de chat wordt live contact gemaakt met een klusadviseur. Zonder zijn huis uit te hoeven, kan een doe-het-zelver direct advies inwinnen. Bij moeilijke klussen, kijkt een adviseur zelfs mee. ,,Iemand die tijdens het klussen tegen een probleem aanloopt, wil niet eerst op Google zoeken, naar de bouwmarkt rijden of op een e-mail wachten. Hij wil direct antwoord van een vakkundig medewerker.’’

KLM. App als ideale reispartner

Als je op vakantie gaat, wil je maar 1 ding. Dat je reis zo snel en comfortabel mogelijk verloopt. KLM heeft een app ontwikkeld waarmee klanten bij het openen meteen de meest relevante informatie en belangrijkste acties zien. Zodra het mogelijk is om in te checken, wordt dit bijvoorbeeld prominent getoond in de app. Daarnaast kan de klant met de persoonlijke en versimpelde app sneller en gemakkelijker dan voorheen een vlucht boeken en betalen. Ook het wijzigen van een stoelkeuze gaat moeiteloos en inchecken lukt met maar een druk op de knop. Doordat de app gebruikersgegevens opslaat, komt KLM bovendien meer te weten over persoonlijke voorkeuren en kan zij haar service daarop afstemmen. Alvast de favoriete stoel van een reiziger aan het raam reserveren bijvoorbeeld.

Uber. Binnen twee minuten een taxi

Het uber voorbeeld van instant gratification. Bij Uber kost het bestellen van een taxi slechts 1 klik op de knop. Klanten weten direct op welke locatie de taxi zich nu bevindt, binnen hoeveel minuten de taxi aankomt, wat de kosten van het ritje zullen zijn en wie de taxi bestuurt. Door een GPS verbinding, kan Uber de klant aan de dichtstbijzijnde chauffeur koppelen. In tegenstelling tot andere taxiritten, hoeft er niet meer met cash geld te worden betaald. De rit wordt automatisch van de aan de app gekoppelde creditcard afgeschreven. De app is controversieel en in sommige landen zelfs verboden, maar wordt onder gebruikers geroemd vanwege het gemak.

Dit is een artikel van Concept7

--

--

Concept7
Concept7

No responses yet