Ode aan alle briljante ideeën die het niet hebben gehaald!

Concept7
3 min readMay 26, 2016

--

Onze Max (red. Verstappen) kan het weten; wie wint die heeft vrienden! Sinds Neerlands nieuwste held vleugels heeft gekregen, kunnen we geen genoeg van hem krijgen. Zijn succes wordt bejubeld en gevierd. Want stiekem is iedereen a sucker voor succesverhalen. Ze zijn tof. En verslavend.

Ode, lofzang & pluim

Ook wij proosten luidruchtig op onze successen. Het liefst op vrijdagmiddag tijdens de borrel. Verhalen vol succes vliegen over en weer en hangen als symbolische slingers door ons pand. Sinds kort hangen wij daar ook wat ballonnen bij. Deze staan dan weer symbool voor alles wat niet goed is gegaan. Want fouten maken is iets minder tof. Toch gebeurt het. Ook bij ons. Na een avondje balen gaan we terug naar de tekentafel. Waar ging het mis? Hoe gaan we dat anders doen? Kom maar op met die ideeën. Openheid, spanningen en feedback helpen ons steeds verder.

Het is bijna net het echte leven. Want ondanks alle goede bedoelingen, het harde werken en ongekende opofferingen, komen erg veel start ups niet van de grond. Ze belanden in de grindbak, zeg maar. Het product is te uniek. De timing is off. Het genomen risico te groot. Tal van gevaren liggen op de loer. Deze blog is dan ook een ode aan alle briljante ideeën die het niet hebben gehaald. Een lofzang voor de veelbelovende initiatieven die ten onder zijn gegaan. En een pluim voor de dappere ondernemers die zichzelf keer op keer een trap onder de kont geven en energiek weer verder racen.

Do not read success stories, you will only get the message.
Read failure stories, you will get some ideas for success.’
— Abdul Kalam

Zo ook pionier Nynke van Wyk. Zij begon met veel energie aan haar bamboe kledinglijn. Voorzien van een duidelijke visie, de juiste contacten en een berg inspiratie, scheurt zij met haar scooter over Bali. Ze ontwerpt de kleding zelf, de bamboestof komt uit China en de productie gebeurt op Bali. Alles is lokaal geregeld en Nynke is er scherp op dat iedereen in de chain een fair share krijgt. Kortom, she is living the entrepreneurs dream, heeft de touwtjes in handen en ervaart een ongekende mate van vrijheid.

Helaas blijkt al snel, dat een consistent product veel controle vergt, de productiestappen beheersbaar moeten zijn en duidelijke afspraken essentieel. Waardevolle lessen, vooral als er gaten in je kleding verschijnen, de labels verkeerd om zijn genaaid en de verschillende leveranciers geen thuis geven. Van hot naar haar op je scooter, in de brandende zon, is dan behoorlijk afzien. Oef!

Nynke en haar Balinese leermeester

Het leven als speelterrein

Wij houden van pioniers. Omdat ze zo koppig zijn en niet bang om fouten te maken. Ergens uit hun tenen graven ze nieuwe energie op en blijven navigeren naar de juiste route. Nynke zit dan ook niet bij de pakken neer; ze schuift haar bamboe avonturen op de lange termijn en heel ‘santai santai’ komt er een nieuw idee op haar pad. Met de mogelijkheid om een unieke sieradenlijn te ontwerpen, overheerst het gevoel ‘dit klopt’.

Vanuit Bali jubelt ze ons tegemoet, “tegenwoordig verdien ik mijn geld met iets dat mij heel gelukkig maakt. Ik word er ongetwijfeld niet rijk van, maar iedere avond eet ik Nasi Champur met mensen waar ik veel van houd. Geniet ik van het feit dat ik mijn zekerheden loslaat en buiten de gebaande paden ga. En ben ik er trots op dat dankzij mijn ondernemerschap ook andere gezinnen brood op de plank hebben.”

Nynke maakt de wereld ‘gewoon’ een beetje mooier. Geweldig. Vinden wij.

Dit is een artikel van Concept7

--

--

Concept7
Concept7

No responses yet